Zupa z dyni w różnych wariantach!

Zupa przyrządzana na bazie dyni wywodzi się z Francji i okresu kolonizacji środkowych Karaibów, a dokładniej Haiti. Prawdopodobnie była jednak przyrządzana znacznie wcześniej, ale to dopiero za sprawą wykwintnych podniebień Francuzów stała się popularna na całym świecie. Dziś można ją przyrządzać na dziesiątki różnych sposobów: od wersji tradycyjnej i bardzo prostej po znacznie bogatsze wariacje.

Zupa z dyni – przepisy i inspiracje dla smakoszy

Zdecydowanie najpopularniejszą forma zupy z dyni jest jej kremowa postać – gotowana bez nadmiaru dodatków. Tak przyrządzona zupa z dyni jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Ceni się ją za delikatne wrażenie dla podniebienia, lekko słodki smak i bajeczny, pomarańczowy kolor.

Przygotowanie: obraną dynię kroi się w kostkę, przekłada do garnka, zalewa bulionem (drobiowy lub wegetariański) i gotuje aż do miękkości. Potem całość blendujemy i gotowe! To wersja najbardziej klasyczna, nie wymagająca żadnych dodatkowych przypraw.

Z biegiem czasu zaczęto oczywiście wzbogacać ten przepis i doprawiać zupę. Dziś niewiele rzeczy wyobrażamy sobie np. w wersji bez soli, pieprzu czy odrobiny cukru.

Inne wariacje:

  • Z ziemniakami, marchwią, cebulą, sokiem z cytryny, imbirem i przyprawami – podawana w postaci blendowanej do kremu lub wprost z garnka
  • Z mlekiem lub śmietaną
  • Z klopsikami z indyka lub innego drobiu
  • Z grzankami
  • Z curry (na ostro)
  • Z masłem orzechowym
  • Z soczewicą
  • Z pomidorami
  • Z makaronem
  • Z mlekiem kokosowym
  • Z zielonym groszkiem

Pomysłów są dziesiątki i każdy z nich ma w sobie coś, co może nam się spodobać!

Zupa przyrządzana na bazie dyni wywodzi się z Francji i okresu kolonizacji środkowych Karaibów, a dokładniej Haiti. Prawdopodobnie była jednak przyrządzana znacznie wcześniej, ale to dopiero za sprawą wykwintnych podniebień Francuzów stała się popularna na całym świecie. Dziś można ją przyrządzać na dziesiątki różnych sposobów: od wersji tradycyjnej i bardzo prostej po znacznie bogatsze wariacje.…