Podgrzybek żeberkowany (Xerocomus ferrugineus (Schaeff.) Alessio) to gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. Jest to grzyb jadalny o charakterystycznym wyglądzie i smaku.

Nazwa „podgrzybek” odnosi się do jego wyglądu, który przypomina w pewnym stopniu wygląd popularnego borowika szlachetnego. Charakterystyczną cechą podgrzybka żeberkowanego jest jednak występowanie wyraźnych, ciemniejszych żeberek na trzonie.

Podgrzybek żeberkowany występuje przede wszystkim w lasach iglastych i mieszanych, na glebach wapiennych lub piaszczystych. Grzyb ten preferuje stanowiska ciepłe i suche, często rośnie na polanach leśnych, przy drogach lub na skrajach lasów.

Podgrzybek żeberkowany jest grzybem o dość mięsistej, jasnobrązowej kapeluszu, który osiąga średnicę od 5 do 15 cm. Na jego powierzchni często można zaobserwować delikatne włókienka. Trzon grzyba ma kolor jasnobrązowy lub szary, a jego powierzchnia jest gładka i lekko włóknista. Na trzonie występują wyraźne, ciemne żeberka, które są jedną z charakterystycznych cech tego gatunku.

Podgrzybek żeberkowany jest grzybem jadalnym i cenionym przez smakoszy. W celach kulinarncyh najczęściej stosuje się go do przygotowania zup, sosów lub dodatków do mięsa. Warto jednak pamiętać, że przed spożyciem grzyby należy dokładnie umyć i odpowiednio przygotować.