Kasza jaglana na słodko – jak ją przyrządzić?
- by admin
Walory zdrowotne kaszy jaglanej są w naszym kraju coraz bardziej doceniane, w przeciwieństwie do jej charakterystycznego, mało słodkiego smaku. Na szczęście wystarczy kilka ciekawych dodatków, soków lub syropów do polewy, by zamienić nudne, ale zdrowie danie w coś naprawdę pysznego! Jak to zrobić?
Pomysły – kasza jaglana na słodko
Dosłodzenie zdrowej kaszy jaglanej nie powinno się opierać na zwiększeniu dodawanego do niej cukru! Ta pierwsza rzecz może rozczarować, ale pamiętajmy o tym, że cukier sam w sobie zdrowy nie jest, za to smak można zmienić poprzez naturalnie słodkie owoce i inne dodatki. To pozwoli na przygotowanie pysznej „owsianki” (a dokładniej jaglanki), placuszków czy kaszy zapiekanej – na słodko, ale i na zdrowo.
Czego warto spróbować?
- Jabłka: w wersji startej lub w plasterkach. Okraszone nutką cynamonu i miodu – będą naprawdę świetne w smaku!
- Gruszki – zblendowane, najlepiej z soczystych owoców
- Morele – również w wersji niemal rozpadniętej, pokrojone albo zblendowane. Dodadzą potrawom z kaszy jaglanej egzotycznej słodyczy
- Śliwki – nie tylko dosłodzą, ale i uatrakcyjnią kolor np. placków
- Banany – idealny smak i super gładka konsystencja po zmieszaniu z ugotowaną kaszą
- Borówki – przepyszne!
- Dżem – coś dla leniwych, dodanie do jaglanej dowolnego dżemu nie wymaga wiele pracy, a efekt jest spektakularny
- Miód – podwójnie zdrowo!
- Daktyle – warto dobrać je np. w wersji zanurzonej w syropie.
Jak widać, kasza jaglana na słodko ma moc wariacji, które spokojnie wystarczą na urozmaicone menu przez wiele dni!
Walory zdrowotne kaszy jaglanej są w naszym kraju coraz bardziej doceniane, w przeciwieństwie do jej charakterystycznego, mało słodkiego smaku. Na szczęście wystarczy kilka ciekawych dodatków, soków lub syropów do polewy, by zamienić nudne, ale zdrowie danie w coś naprawdę pysznego! Jak to zrobić? Pomysły – kasza jaglana na słodko Dosłodzenie zdrowej kaszy jaglanej nie powinno…